fredag 2 oktober 2009

Kosttips från Träningsguiden

I senaste numret av Träningsguiden så har man också en artikel om kost. Styr upp din kost - 19 tips som fixar biffen.
Bra tips tycker jag även om en del är självklara för oss som håller lite koll. Här får ni de 19 rubrikerna (vill ni läsa förklaringen så får ni skaffa ett eget ex. av tidningen) .

1.Förankra en sund relation till maten:
Regel A: Ingen mat är förbjuden så länge du har en bra baskost
Regel B: Ät när du är hungrig och sluta när du är nöjd
Regel C: Förstå att maten ger dig näring och energi för att du skall kunna leva fullt ut
Planera din mat: Gör en grov plan om vad du skall äta till lunch och middag varje vecka

2. Fyll kyl, frys och skafferi med bra livsmedel
3. Ät en bra frukost
4. Komponera bra måltider
5. Ät frukost, lunch och middag varje dag - och mellanmål efter behov
6. Drick lagom mycket
7. Ät alltid efter träning oavsett vad klockan är
8. Välj magra mejeriprodukter
9. Ät säsongens frukt och grönt
10. Bygg upp kroppen med protein
11. Ät kolhydrater då de gör bäst nytta
12. Ge kroppen bra fetter varje dag
13. Ät lagom mycket fibrer
14. Träna aldrig på fastande mage
15. Minska ditt intag av raffinerat socker till vardags
16. Undvik dåliga halvfabrikat och snabbmat
17. Handla aldrig hungrig
18. Ät i lugn och ro
19. Lär dig mer om näringslära och om hur din kropp fungerar

Ganska bra tips, framförallt om man läser förklaringen till dem i tidningen.

Jag antar att det är Anna Pauli som gett dessa råd eftersom hon skrivit ihop artikeln innan där hon satt ihop en 4 dagars matsedel. Dessutom förklarar hon varför hon valt att använda just de livsmedel som hon gjort. Exempel på maträtt hon har med är Wrap med rökt nötkött,pepparrotsricotta och groddar.

Kommer mer från Träningsguiden senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar